Звернення Голови Комісії УКГЦ у справах ДОЗ с. Севастіяни Карвацької

0
6

Високпреподобні і всечесні отці, преподобні сестри,
Вельмишановні медичні працівники,
Дорогі брати і сестри.

«Сьогодні носіння медичної маски є виявом поваги до іншої людини, до її життя і здоров’я. Дуже дякую всім тим, які сьогодні в храмі вживаєте ці захисні маски. Дякую, що зберігаєте соціальну дистанцію, дезінфікуєте свої руки.Нехай Господь Бог дарує всім нам здоров’я в такий непростий час випробування нашої дисципліни, нашої християнської і народної свідомості» (Глава Церкви блаженніший Святослав).

У 2020 році Україна разом із світовим співтовариством зустрілася із пандемією підступної та невивченої епідемії COVID-19, яка перетворилася в пандемію та негативно вплинула на життєдіяльність всього суспільства і нам довелось пережити обмеження досить тривалого та суворого карантину. З настанням літа багато карантинних заходів було послаблено, внаслідок чого в багатьох склалося враження, що епідемія вірусу подолана, а небезпека проминула.Комісія душпастирства охорони здоров’я в імені Української Греко-Католицької Церкви оцим листом звертається до духовенства та вірних, а також до всіх людей доброї волі, медичних працівників та представників влади із закликом залишатися пильними та уважними, оскільки небезпека зараження новітнім коронавірусом не проминула та залишається достатньо високою, тому нашому суспільству необхідно звернути увагу на важливі обставини та особисті дії.

1. Оскільки залишається велика небезпека поширення хвороби, кожна особа повинна пильнувати основні заходи особистої безпеки та гігієни, передовсім, окрім крайньої та слушної необхідності, уникати скупчення людей, у людних місцях дотримуватися відповідної санітарної відстані, не торкатися зайвий раз до поверхонь, які можуть бути джерелом поширення інфекції, уникати торкання частин обличчя, через які інфекція може проникнути в організм, а також вживати засоби індивідуального захисту – рукавички, медичні маски для обличчя та засоби для дезінфекції.

2. Свята Церква нагадує, що «хоч справді віра й стоїть понад розумом, між ними не може бути справжньої суперечності. Бог, Який об’являє таїнства і дає віру, дарував людському духові світло розуму; Бог не може Себе Самого заперечити, а правда не може суперечити правді». Тому варто більше довіряти медичним працівникам у справах охорони здоров’я, особливо офіційним чинникам, які покликані безпосередньо працювати над подоланням даної пандемії. Надприродна віра не може бути причиною наївного погляду, що Господь Бог своєю силою може усувати хвороби чудесно, поза стараннями медицини, бо сам Господь є Творець і натхненник медицини і дарує людям мудрість і розум, щоб у довір’ї до Божого милосердя самостійно та відповідально працювати і так долати людські проблеми.

3. Християни не можуть впадати у паніку та відчай, уважаючи, що з цієї важкої ситуації та проблем не існує виходу. Кожний покликаний пильно вивчати матеріали, які пропонують офіційні інституції, відповідальні за подолання інфекції, та брати до уваги їхні рекомендації. Церква наголошує, що «життя і фізичне здоров’я є цінним добром, даним Богом. Ми повинні про них розумно дбати, враховуючи потреби інших і потреби загального добра». Теж «турбота про здоров’я громадян вимагає допомоги суспільства через створення умов життя, які дозволять виростати й досягти зрілості: їжа та одяг, житло, медична опіка, основне навчання, праця, суспільна допомога».

4. Християни повинні рішуче відкинути і не поширювати різні ненаукові чи конспірологічні теорії, які безглуздо применшують або заперечують саме існування вірусу та епідемії, або запевняють про її штучне роздмухування для знищення людства тощо. Всі ці теорії та думки не мають жодної наукової основи, непотрібно викликають страх і паніку та створюють хибні враження про хвороби та їх подолання. Свята Церква підтримує науковий погляд на життя, оскільки «методичне дослідження в усіх галузях знання, якщо воно проводиться справді науково і дотримується норм моралі, ніколи не буде направду суперечити вірі; бо світські справи і справи віри беруть свій початок від того самого Бога». Необхідно уважати, бо поширення неправдивої, неперевіреної інформації суперечить Божій справедливості та надприродній вірі.Пандемія COVID-19 на сьогодні не подолана і від кожного на тому місці, на яке поставив його Господь, залежить турбота про здоров’я власне та здоров’я інших. Як наголошує Церква, у важкі часи Божий люд завжди звертав свої очі до милосердного Бога, перебуваючи в покаянні та навертаючись до глибшого пізнання Божого слова та Його провидінної турботи про всіх потребуючих. Сьогодні від нас залежить, щоб ми вірно і дисципліновано брали участь у житті і суспільних процесах, показуючи всім істинну любов Божу до людей навіть у важких обставинах, бо «Ви – світло світу»..Свята Церква, поручаючись мудрості та праці медиків та інших людей, від яких залежить здоров’я народу, щиро молиться за них та за всіх хворих і їх одужання, за всіх, які перебувають в небезпеці зараження, та всіх потребуючих. Опіки Божої для нас за молитвами Пресвятої Богородиці.

Голова комісії УГКЦ у справах душпастирства охорони здоров’я
с.Севастіяна Карвацька, ЧСВВ

Поділитися

Leave a Reply